Tényleg csőstül jön a baj?

Hajlamosak vagyunk sokszor azt hinni, hogy egy-egy nap vagy hosszabb periódusban egy-egy hét kifejezetten nehéznek bizonyul a többihez képest, mivel a problémák egyszerre keletkeznek szinte egyszerre, rövid időn belül.

Az érzékeink azonban csalnak, egy nehezebb helyzet kialakulásával vagy egy veszteség, probléma bekövetkeztével érzékenyebben érint minket a következő és az utána következő nehézség és ez a lista ahogy bővül, úgy vesz el egyre több erőt a problémamegoldó készségeinkből. Egy teljesen átlagos napon is rengeteg apró akadállyal, fejtörést okozó helyzettel találkozunk, amikkel kisebb adagokban megbirkózunk mindenféle erőfesztítés nélkül.

Amikor viszont fáradtabbak vagyunk, vagy éppen egy nagyobb volumenű kihívás elé nézünk, a többi nüansznyi probléma is felerősödik. Nem csoda, hogy egyszerre soknak érezzük, ha otthon éppen egy csőtörés közepette kapunk egy hívást, hogy feltörték az autónkat, vagy kiderül, hogy egy munkafolyamatot kifelejtettünk és meg kell csinálnunk, vagy éppen pont akkor esik ki a telefonunk a kezükből, emiatt pedig a mobiltelefon szervizt is útba kell ejteni, miközben a feltört kocsihoz vagy a munkahelyre próbálunk eljutni.

Amikor már úgy érezzük, nem jöhet semmi más, hirtelen eszünkbe jut, hogy nem vásároltunk az esti vendégségre és elfelejtettük felköszönteni az egyik jó barátunkat. Önmagában egy-egy szelet ebből a problémahalmzból könnyen emészthető lenne, hamar túllennénk rajta, de így egyben már teljesen felborítja a napi ritmust. Valójában a nagyobb gond a csőtörés és a kocsi feltörése, minden más ezekből könnyen megoldható, sőt, az előbbieken sem érdemes egy napon túl idegeskedni.